سلولهای مرده توسط لایه برداری از سطح پوست حذف و پوست شما تمیز میشود. لایه برداری به دو روش فیزیکی و شیمیایی انجام میشود که تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند. لایه برداری فیزیکی و شیمیایی هر دو برای از بین بردن پوستهای خشک یا کدر، افزایش گردش خون و روشن کردن پوست شما مفید هستند اما مواد و متدهایشان با هم فرق دارند.
روشهای مختلفی برای لایه برداری وجود دارد که نوع پوست و مشکلات پوستی شما تعیین میکنند به کدام روش نیاز دارید. البته برای برخی بیماریهای پوستی، مانند روزاسه لایه برداری توصیه نمیشود اما اغلب مشکلات پوستی با لایه برداری اصولی رفع میشوند.
لایه برداری فیزیکی و شیمیایی و فرق این روشها با هم
روشها و ابزارهای مختلفی برای لایه برداری پوست وجود دارد. لایه برداری به طور کلی به سه نوع لیزری، شیمیایی و فیزیکی بر اساس مواد و متد لایه برداری تقسیم میشود. ما در این مطلب قصد داریم تفاوت های لایه برداری فیزیکی و شیمیایی را با یکدیگر بررسی کنیم.
تفاوت روشهای لایه برداری به مواد و ابزار مورد استفاده نیز بستگی دارد. اسکرابها و براشهای فیس واش و انواع لیفهای لایه بردار همگی مواد و ابزار لایه برداری فیزیکی هستند. اسیدها و مواد شیمیایی لایه بردار پوست نیز مواد مورد استفاده در لایه برداری شیمیایی هستند.
لایه برداری شیمیایی و تفاوت آن با لایه برداری فیزیکی
لایه برداری شیمیایی یک روش درمانی زیبایی بوده که روی صورت، دستها و گردن قابل انجام است. در این روش محلولهای شیمیایی با پوست ناحیه تحت درمان واکنشهای شیمیایی داده و موجب لایه برداری پوست میشوند.
هنگامی که این اتفاق میافتد، پوست جدید صافتر شده و چین و چروک آن کمتر به نظر میرسد و در کل آسیب کمتری روی آن مشاهده خواهید کرد.
لایه برداری شیمیایی سه سطح مختلف سطحی، متوسط و عمقی دارد که در هر یک از اسیدهای خاصی استفاده میشود. تفاوت آن با لایه برداری فیزیکی وجود همین اسیدها در روند لایه برداری است.
این روش لایه برداری برای برخی از آسیبهای پوستی موثرتر است این آسیبها عبارتند از:
- چین و چروک و خطوط ریز
- آسیبهای ناشی از آفتاب
- جای جوش و زخم
- لکههای تیره پوستی
- ملاسما
- ناهمواری یا قرمزی رنگ پوست
مقالات مرتبط: علت ایجاد لکههای پوستی
اسیدهای مورد استفاده در لایه برداری شیمیایی
- آلفا هیدروکسی اسیدها (AHAs): اسیدهای AHA عبارتند از گلیکولیک، لاکتیک، تارتاریک و سیتریک؛ این اسیدها با شکستن پیوندهای سلولی، سلولهای کدر و مرده روی سطح پوست از بین میبرد. برای اطلاعات بیشتر در مورد اسیدهای AHA مطلب فواید آلفا هیدروکسی اسید را بخوانید.
- اسیدهای بتا هیدروکسی (BHAs): اسیدهای BHA شامل بتا هیدروکسیل و اسید سالیسیلیک اند که برای پوست مستعد آکنه مناسبتر هستند.
- رتینوئیک اسید: نوعی رتینوئید از مشتقات ویتامین A است. رتینوئیک اسید نسبت به BHA لایه برداری عمقیتری انجام میدهد و برای رفع جای زخم یا اسکار، لکهها و خطوط پوستی موثر است.
- اسید تری کلوراستیک: یک ماده جامد کریستالی بی رنگ است که رطوبت هوا را جذب میکند. این ترکیب برای درمان زگیل، کک و مک، پیلینگ شیمیایی و برداشتن تاتو به کار میرود.
- فنل: فنل یکی از ترکیبات ساده آلی بوده که با نامهای هیدروکسی بنزن و کربولیک اسید نیز شناخته میشود. فنول قابل انحلال در آب میباشد و خاصیت اسیدی ضعیف و مناسب لایه برداری دارد اما غلظت بالای آن میتواند باعث سوختگی پوست شود.
لایه برداری فیزیکی و تفاوت های آن با پیلینگ شیمیایی
در لایه برداری فیزیکی به جای استفاده از مواد شیمیایی، مواد طبیعی سخت به آرامی سلولهای مرده پوست را از طریق حرکت روی سطح پوست جدا میکنند.
تفاوت لایه برداری فیزیکی با روش شیمیایی شل شدن سلولهای پوست و ریختن آنها است که در لایه برداری شیمیایی اسیدها این سلولها را کاملاً از بین میبردند.
لایه برداری فیزیکی روشهای گوناگونی دارد، به عنوان مثال میتوان به درم و میکرودرم ابریژن و اسکرابهای حاوی نمک یا شکر اشاره کرد.
بهترین نوع لایه برداری برای هر نوع پوست
هر نوع پوستی را بسته به نیاز آن میتوان لایه برداری کرد. تاثیر لایه برداری فیزیکی و شیمیایی روی پوستهای مختلف تفاوت دارد، بنابراین بهتر است هر نوع پوستی از لایه بردار مناسب خود استفاده کند.
- پوست خشک: بهتر است از لایه برداری فیزیکی برای پوست خشک خودداری کنید، زیرا این فرآیند آن را خشکتر میکند. AHAها به خصوص اسید گلیکولیک برای پوستهای خشک مناسبتر هستند.
- پوست حساس: لایه برداری فیزیکی برای پوست حساس ممنوع است زیرا پوست شما را تحریک کرده و منجر به قرمزی آن میشود. برای پوست حساس از یک لایه بردار شیمیایی ملایم مانند اسید سالیسیلیک استفاده کنید.
- پوست چرب: پوستهای چرب میتوانند از لایه برداری فیزیکی استفاده کنند. برخی پوستهای چرب یک لایه اضافی روی سطح خود دارند که لایه برداری فیزیکی میتواند آن را از بین ببرد. البته لایه برداری باید ملایم باشد تا حساسیت ایجاد نکند.
- پوست معمولی: اگر پوست شما هیچ عارضه ای ندارد، میتوانید هر روشی را برای لایه برداری انتخاب کنید.
- پوست مختلط: پوست مختلط ممکن است به ترکیبی از لایه برداری فیزیکی و شیمیایی نیاز داشته باشد. البته هرگز هر دو را در یک روز استفاده نکنید زیرا باعث تحریک پوست میشود.
نکات پایانی در لایه برداری فیزیکی و شیمیایی
- قبل انجام لایه برداری: حداقل به مدت 48 ساعت قبل از انجام لایه برداری از رتینول، اپیلاسیون، محصولات موبر، اسکراب، لایه بردارهای صورت و تا شش ماه قبل از آکوتان استفاده نکنید.
- رعایت فواصل زمانی لایه برداری: به طور کلی لایه برداری پوست یک تا دو بار در هفته کافی است و از لایه برداری بیش از حد پوست خودداری کنید.
- مراقبت از پوست بعد از لایه برداری: پس از لایه برداری حتماً از ضد آفتاب و مرطوب کننده به صورت مداوم استفاده کنید. پوست لایه برداری شده به آفتاب حساس بوده و استفاده از ضد آفتاب برای آن ضروری است.
- زیاده روی نکردن در لایه برداری: زیاده روی در لایه برداری ممکن است باعث قرمزی، التهاب، پوسته پوسته شده یا تحریک شدن پوست شود.
مقالات مرتبط: فواید ضد آفتاب
بهترین لایه بردارهای فیزیکی و شیمیایی
لایه بردارها انواع و اقسام گوناگونی دارند، برخی از لایه بردارهای شیمیایی و فیزیکی را میتوان به صورت محصولات روتین پوست تهیه کرد. این محصولات اغلب به صورت ماسک، کرم، سرم و… تولید میشوند و میتوانند به لایه برداری پوست کمک بسیاری کنند.
کنستانتره لایه بردار شب و روز لیراک
کنسانتره روز و شب سبولوژی لیراک یک محصول لایه بردار بوده که دو محصول جداگانه برای روز و شب را در خود جای داده است و موجب جوانسازی، شادابی و شفافیت پوست میشود.
ویژگیها:
- لایه برداری سلولهای مرده پوست
- مات کننده و روشن کننده پوست
- قابض منافذ و رفع برق اضافه پوست
- جوانسازی پوست از طریق افزایش گردش و نوسازی سلولی
- دارای دو محصول روز و شب به صورت مجزا
- مناسب پوست چرب و مختلط و پوستهای مستعد جوش
کرم لایه بردار AHA درماتیپیک
این کرم با لایه برداری، افزایش سنتز کلاژن و الاستین و رطوبت رسانی عمقی باعث جوانی، شادابی و شفافیت پوست میشود و علائم پیری زودرس را از بین میبرد. اگر تا به حال از AHA استفاده نکرده اید بهتر است از کرم لایه بردار ۱۰% AHA درماتیپیک استفاده کنید. در غیر این صورت غلظت بالاتر آن یعنی کرم لایه بردار ۱۵% AHA درماتیپیک مناسب شما است.
ویژگیها:
- ضد چروک عمقی و رفع خطوط
- سفت کننده و شفاف کننده
- مناسب برای درمانهای AHA
- مناسب پوستها نرمال، خشک و خیلی خشک
ژل لایه بردار گریپ فروت نوتروژینا
ژل لایه بردار عصاره گریپ فروت نوتروژینا یک اسکراب ملایم مناسب پوستهای چرب است که پوست را کاملا پاکسازی کرده و یک محصول مکمل برای درمان آکنه و لکههای سطحی میباشد.
ویژگیها:
- لایه بردار ملایم
- روشن و شفاف کننده پوست
- حاوی عصاره ی گریپ فروت و ویتامین C
- پاکسازی کامل منافذ پوست
- مناسب برای پوستهای دارای لک و آکنه
- مناسب استفاده ی روزانه
- فاقد چربی
- مناسب پوستهای چرب و جوش دار و پوستهای دارای لک
ژل پاک کننده اسکراب لوفا پریم
ژل پاک کننده اسکراب لوفا پریم، مناسب پوست چرب بوده و پوست شما را از هر گونه آلودگی، سلولهای مرده و چربی اضافه پاک میکند. این ژل با لایه برداری صحیح چهرهای سرزنده و شفاف برای پوست شما به ارمغان میآورد.
ویژگیها:
- حذف سلولهای مرده پوست
- لایه برداری ملایم پوست
- حذف چربی سطح پوست
- رفع و پیشگیری از آکنه
- کنترل ترشح سبوم
- کاهش خستگی و خشکی پوست
- حاوی عصاره گیاه اسپیره کوهی
- مناسب پوست چرب
کلام آخر:
همانطور که گفتیم لایه برداریهای فیزیکی و شیمیایی بیشتر در نوع مواد مورد استفاده و تکنیکشان باهم تفاوت دارند. شما برای انتخاب بهترین روش لایه برداری باید ابتدا نوع پوست خود را بشناسید. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و نظرات و پیشنهادات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
منبع:
healthline.com
سوالات متداول:
بعد از لایهبردار شیمیایی ممکن است پوست کمی قرمز و متورم شود. میتوانید پس از اتمام لایه برداری از یک کمپرس خنک روی پوست استفاده کنید. در صورت مشاهده واکنش شدید باید به متخصص پوست مراجعه کنید.
خیر، محصولات لایه بردار مخصوص بدن تهاجمی تر بوده و نباید برای صورت استفاده شوند.
لایه برداری شیمیایی متوسط و عمیق را تنها متخصص باید انجام دهد. اما محصولات لایه بردار حاوی AHA و BHA و دیگر لایه بردارهای سطحی را میتوان در خانه و بین روتین پوستی استفاده کرد.