علت و درمان جوش های چرکی بزرگ صورت

همه ما در طول زندگی خود حداقل برای یک بار هم که شده به جوش های چرکی بزرگ دچار شدهایم. این جوشها زمانی که بسیار بزرگ و همراه با التهاب شدید هستند، میتوانند بسیار دردناک باشند. اما علت اصلی بروز این جوشها چیست؟ چه اتفاقی میافتد که جوشهای معمولی تبدیل به جوشهای بزرگ، چرکی و خونی میشوند؟ راه درمان این جوشها چیست؟ در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا پاسخ همه سوالات شما درباره آکنه چرکی را بدهیم.
جوش چرکی چیست و چه فرقی با دیگر انواع جوش دارد؟
جوشهای چرکی برآمدگیهایی روی سطح پوست هستند که محتوای چرکی دارند و علت بروزشان همانند جوشهای قرمز معمولی است. انواع جوش روی صورت و بدن در اثر انسداد منافذ پوست با آلودگیها، سلولهای مرده، چربی و باکتریها به وجود میآیند. اگر این باکتریها از نوع عفونتزا باشند، با تولید چرک باعث تبدیل آکنه معمولی به جوشهای چرکی میشوند. این جوشها در ابتدا به شکل برجستگیهای کوچک قرمز و ملتهب هستند که به مرور زمان بزرگ و بزرگتر شده و در نهایت نوک جوش که محل تجمع چرک است، به رنگ سفید درمیآید.
آکنههای چرکی علاوه بر صورت، روی بدن نیز بسیار شایع هستند و به طور کلی بیشتر روی نواحی ایجاد میشوند که تعریق بیشتری دارند مانند صورت، گردن، ران، زیر بغل، باسن و پشت. این جوشها پروسه درمانی سخت و زمانبری دارند که متفاوت از جوشهای معمولی است و مهمترین نکته در درمان جوش های چرکی، خودداری از ترکاندن آنهاست!!
میزان التهاب در جوش چرکی بیشتر از آکنه معمولی است که علت اصلی دردناک بودن این جوشها میباشد. بنابراین تا حد امکان باید از دست زدن به جوشهای چرکی خودداری کنید. حتی در صورت تماس انگشتان دست با جوش چرکی، دستها را به نقاط دیگر صورت نزنید که امکان دارد در آنجا نیز جوش چرکی به وجود آید.
مقالات مرتبط: علت جوش روی پیشانی چیست؟
علت بروز جوش های چرکی بزرگ و دردناک روی صورت چیست؟
همانطور که گفته شد جوش چرکی در اثر تجمع باکتریهای عفونتزا در منافذ پوست ایجاد میشود. علت اصلی بروز این نوع جوش گروهی از باکتریها به نام استافیلوکوکوس (Staphylococcus) هستند که به طور طبیعی روی سطح پوست ما زندگی میکنند. البته باکتریها و قارچهای دیگری هم وجود دارند که میتوانند آکنه چرکی را به وجود آورند.
گاهی اوقات این عوامل بیگانه در اثر ایجاد یک زخم کوچک یا آسیب پوستی مانند شیو کردن و یا حتی مالش و اصطحکاک پوست با یک نقطه آلوده مانند روبالشتی و حوله، به داخل منافذ راه پیدا میکنند و آکنه چرکی را به وجود میآورند.
عواملی نیز وجود دارند که احتمال بروز جوش چرکی را افزایش میدهند مانند:
- دیابت که توانایی بدن را برای مقابله با عفونت کاهش میدهد.
- ضعف سیستم ایمنی
- تماس نزدیک و به اشتراک گذاری وسایل شخصی با افرادی که دارای جوش چرکی هستند.
- عدم رعایت بهداشت فردی؛ به عنوان مثال عدم تعویض به موقع روبالشتی و حوله، آرایش با اسفنج و براشهای آلوده، اصلاح صورت با تیغ آلوده، نشستن صورت با شوینده مناسب، عدم استفاده از تونر و …
- عواملی که باعث تخریب و تضعیف سد دفاعی پوست میشوند مانند شیو کردن یا لایه برداری بیش از حد، استفاده از شویندههای قوی که مناسب صورت نیستند، عدم استفاده روزانه از ضد آفتاب و … .
- تغذیه ناسالم؛ طی تحقیقات علمی انجام شده هنوز رابطه مستقیم بین جوش و تغذیه به اثبات کامل نرسیده اما کاملاً هم بیتاثیر نیست. به عبارتی تغذیه ناسالم به تنهایی نمیتواند باعث ایجاد جوش چرکی شود اما احتمال بروز آن را افزایش میدهد.
مقالات مرتبط: بهترین راهکارهای از بین بردن جای جوش
چگونه جوش چرکی را از بین ببریم؟
برای درمان جوش چرکی بزرگ اول از همه باید کمی صبر و حوصله به خرج دهید زیرا این نوع جوش معمولاً پروسه درمانی زمانبری دارد. در طی این مدت به هیچ عنوان نباید به جوشهای صورتتان دست بزنید، فشار دهید و یا سعی کنید آنها را بترکانید.
در مرحله دوم به یک روتین پوستی منظم با محصولات مناسب نیاز دارید تا جوشهای صورتتان به صورت اصولی درمان شوند. به این ترتیب احتمال باقی ماندن رد جوش روی صورت نیز کاهش مییابد به شرط آنکه نکات گفته شده در ادامه را به درستی انجام دهید:
1) شستشو و پاکسازی پوست
روزی دو مرتبه صورت خود را با شویندهای بشویید که تخصصی برای صورت است و قدرت پاک کنندگی مناسبی دارد. شویندههای قوی با خاصیت پاک کنندگی بالا که باعث خشکی و کشیدگی پوست میشوند، به هیچ عنوان برای شما مناسب نیستند.
یکی از بهترین شویندههایی که میتوانید به این منظور استفاده کنید، ژل شستشوی آلوئه ورا کلینیانس است. این محصول قدرت پاک کنندگی بسیار خوبی دارد و در عین حال به علت داشتن عصاره آلوئهورا که تسکین دهنده و آبرسان پوست است، باعث خشکی و آزردگی پوست نمیشود و به سد دفاعی آسیبی وارد نمیکند.
2) استفاده از تونر بعد از هر بار شستشو
بعد از هر بار شستشوی صورت حتما از یک تونر ضدجوش و آنتی باکتریال مانند تونر درخت چای بادی شاپ استفاده کنید. عصاره درخت چای در این تونر خاصیت آنتی باکتریال و ضدالتهاب دارد و با حذف باکتریهای مولد آکنه چرکی، کاهش التهاب و تنظیم PH پوست، به درمان هر چه سریعتر جوشهای چرکی کمک میکند.
3) استفاده از ضد جوش موضعی
مهمترین محصول در روتین پوستی شما یک ضد جوش موضعی قوی است که باید به طور منظم استفاده کنید. یکی از قویترین محصولاتی که میتوان پیشنها داد، محلول ضد جوش آزلین 40 سبوما آردن میباشد که حاوی مجموعهای از ترکیبات آنتی باکتریال، ضدالتهاب و لایه بردار است. این محلول قرمزی و درد جوشهای چرکی را تسکین میدهد و به درمان سریع جوشها کمک میکند. همچنین از باقی ماندن لک جوش روی پوست نیز جلوگیری میکند.
4) گذاشتن کمپرس گرم روی جوشها
برای از بین رفتن سریعتر جوش چرکی میتوانید از یک کمپرس گرم استفاده کنید که به تسکین التهاب، قرمزی و تخلیه چرک داخل جوش بسیار کمک میکند. به این منظور یک پارچه یا حوله نازک و تمیز را گرم کرده و روی جوشهای صورت بگذارید.
5) استفاده از آنتی بیوتیک موضعی
در مواردی که آکنه چرکی بسیار بزرگ، دردناک و همراه با التهاب شدید است، میتوانید از پماد موضعی آنتی بیوتیک مانند پماد تتراسایکلین استفاده کنید و آن را به صورت موضعی روی جوشها بزنید.
آیا نیازی است به پزشک مراجعه کنیم؟
در اکثر موارد جوشهای چرکی با روشهای گفته شده درمان میشوند اما اگر بعد از دو هفته همچنان از بین نرفتند و یا همراه با علائم زیر بودند، بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
- تب
- قرمزی یا رگههای قرمز در اطراف جوش
- درد شدید
- بروز جوشهای چرکی بیشتر
- اختلال در بینایی
- عود کردن مجدد جوشهای چرکی خوب شده
چگونه از بروز آکنه چرکی پیشگیری کنیم؟
برای جلوگیری از جوشهای چرکی بهترین کاری که میتوانید انجام دهید، رعایت بهداشت پوستی و فردی است. همچنین سعی کنید با مراقبت صحیح، سیستم دفاعی پوستتان را تقویت کنید تا توانایی مقابله با باکتریهای مولد جوش را داشته باشد. به این منظور نکاتی را که در ادامه معرفی میکنیم، حتما رعایت کنید:
- صورت خود را حتما دوبار در طول روز (صبح و شب) بشویید و از تونر مناسب استفاده کنید.
- هرگز دستان آلوده را به صورتتان نزنید.
- صفحه موبایل شما محل تجمع انواع باکتریها و قارچهای مضر و عفونتزا میباشد. پس هر روز موبایل خود را کاملا ضدعفونی کنید.
- روبالشتی و حوله خود را به موقع تعویض کنید و هرگز چنین وسایلی را با دیگران به اشتراک نگذارید.
- اگر صورت شما مستعد جوش چرکی است، بعد از هر بار شستشوی صورت بهتر است به جای حوله با دستمال کاغذی صورتتان را خشک کنید تا از انتقال باکتریها به سطح پوست جلوگیری شود.
- در هنگام شیو کردن صورت مراقب باشید تا آسیبی به پوستتان وارد نشود و حتما تیغ خود را کاملا ضدعفونی کنید. حتی در صورت امکان توصیه میشود از تیغ یک بار مصرف استفاده کنید.
- براشها و اسفنجهای آرایشی را به طور منظم بشویید و با دیگران به اشتراک نگذارید.
- پرتوهای آفتاب و سایر عوامل محیطی مانند آلودگیها با ایجاد استرس اکسیداتیو، آسیب شدیدی به سد دفاعی پوست میرسانند. پس حتما روزانه از ضد آفتاب و محصولات حاوی آنتی اکسیدان استفاده کنید.
مقالات مرتبط: فواید آنتی اکسیدان برای پوست چیست؟
سخن پایانی:
جوشهای چرکی در اکثر موارد با مراقبت صحیح و اصولی در منزل طی حداکثر دو هفته از بین میروند. در این مدت رعایت روتین پوستی منظم بسیار اهمیت دارد تا علاوه بر درمان سریعتر جوش، از باقی ماندن لک و اسکار روی پوست جلوگیری شود. همچنین اگرچه ترکاندن این جوشها بسیار وسوسه انگیز است، اما به هیچ عنوان نباید این کار را انجام دهید به ویژه اگر جوش چرکی شما بزرگ، خونی و دردناک باشد.
در آخر اگر برای درمان جوش چرکی به مشاوره تخصصیتری نیاز دارید، میتوانید سوالات خود را در قسمت دیدگاه بنویسید تا مشاورین آرسس بیوتی پاسخگوی شما باشند.
ممنون که تا پایان مطلب همراه ما بودید.
تورم و التهاب شدید در آکنه چرکی، علت اصلی دردناک بودن این جوشها میباشد.
تخلیه کردن جوشهای چرکی با فشار زیاد علاوه بر درد، آسیب جدی به پوست وارد میکند و لک و اسکار روی پوست باقی میگذارد. همچنین باعث پخش عفونت به نواحی اطراف و بروز جوشهای چرکی جدید میشود.
خارش جوشهای چرکی به علت پاسخ دفاعی بدن به التهاب و عفونت ایجاد شده است. در این شرایط به هیچ عنوان نباید جوشها یا اطراف آنها را بخارانید زیرا احتمال آسیب پوستی و ترکیدن جوش وجود دارد.