عوامل زیادی وجود دارند که میتوانند علت کبودی زیر چشمها باشند. این کبودی یکی از معضلات بسیار رایج در بین زنان و مردان است و همه سنین را تحت تاثیر قرار میدهد. در بعضی از موارد این تیرگی به آسانی با استفاده از یک کرم دور چشم ضد تیرگی قابل درمان است. اما در برخی دیگر از موارد درمان به سختی قابل انجام بوده و به روشهای تهاجمیتر نیاز دارد.
علت کبودی زیر چشمها تعیین کننده نوع روش درمانی مناسب برای شما میباشد. پس در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با مهمترین دلایل تیرگی زیر چشمها آشنا شوید.
علت کبودی زیر چشم چیست؟
کبودی زیر چشم به این معناست که پوست زیر هر دو تا چشمان شما تیره باشد. این تیرگی در نتیجه دو حالت زیر رخ میدهد:
۱) نازک بودن پوست زیر چشم که باعث میشود رگ های خونی زیر آن بیشتر در معرض دید باشند.
۲) پف دار بودن چشمها که نتیجه آن افتادن یک سایه تیره در زیر چشمها است.
عوامل ژنتیکی و محیطی میتوانند منجر به ایجاد حالت یک یا دو شوند که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
۱) کمبود خواب
کمبود خواب پوست زیر چشمان شما را رنگ پریده جلوه میدهد. در نتیجه رگهای خونی زیر پوست بیشتر در معرض دید خواهند بود و این حالت سبب تیره شدن ناحیه زیر چشمها میشود. در برخی موارد حتی کمبود خواب میتواند منجر به ایجاد پف و افتادن همان سایه تیره در زیر چشمها باشد.
پس سعی کنید در شبانه روز حداقل ۷ الی ۸ ساعت بخوابید. همچنین استفاده از یک کرم دور چشم مانند کرم دور چشم ضد پف و تیرگی اریکه میتواند در کاهش تیرگی و پف چشمها سیار موثر باشد.
۲) علت کبودی زیر چشم می تواند پیری باشد
با افزایش سن بافتهای اطراف چشم به تدریج نازک و نازک تر میشوند. در نتیجه این نازکی، رگهای خونی بیشتر در معرض دید قرار میگیرند و باعث کبودی زیر چشمها میشوند.
از طرفی نازک شدن بافت باعث تورم و پف چشمها میشود. از این رو در برخی افراد دلیل کبودی زیر چشم ، پیری و بالا رفتن سن است.
برخی روشهای پزشکی وجود دارند که می توانند کبودی زیر چشم ناشی از پیری را درمان کنند. پرکنندههای پوست و لیزر درمانی از جمله این روشهای موثر هستند. اما توجه داشته باشید که این روشها برای همه افراد مناسب نیستند و مسلما همه نمیتوانند آنها را انجام دهند.
پس حتما ابتدا با پزشک خود مشورت کنید تا او با در نظر گرفتن شرایط، بهترین روش درمانی را به شما توصیه کند.
توجه: اگرچه پیری و افزایش سن میتواند منجر به تیرگی و چروک در زیر چشمها شود. اما برخی افراد در سن کم شاهد پیدایش چین و چروکهای زودرس در ناحیه دور چشمان خود هستند. برای دانستن علت آن پیشنهاد میشود مقاله علت چروک زیر چشم در جوانی را مطالعه نمایید.
۳) علت کبودی زیر چشم میتواند آلرژی باشد
آلرژی و خشکی چشمها میتوانند منجر به تیرگی زیر آنها شوند. بر اساس گفته دکتر میشل گرین، پزشک و متخصص پوست در شهر نیویورک، زمانی که شما دچار واکنش آلرژی میشوید، بدنتان مادهای به نام هیستامین آزاد میکند. هیستامین سبب بروز علائمی در بدن میشود مانند خارش و قرمزی چشمها.
در نتیجه این اتفاق شما چشمان خود را میمالید و هر چه بیشتر این کار را انجام دهید، تورم چشمانتان بیشتر و بیشتر میشود. به این ترتیب شاهد کبودی زیر چشمان خود خواهید بود که در واقع همان سایه ناشی از پف و تورم چشمها است.
برای رفع این آلرژی از داروهای آنتی هیستامین مانند بنادریل و یا سیتریزین استفاده کنید. این داروها میتوانند با سرکوب کردن علائم آلرژی سبب کاهش سیاهی زیر چشمان شما شوند.
اما این حالت در صورتی امکان پذیر است که علت کبودی زیر چشم در شما واکنش آلرژی باشد. اگر آلرژی ندارید، اصلا توصیه نمیشود که از داروهای آنتی هیستامین بدون تجویز پزشک استفاده کنید.
۴) علت کبودی زیر چشم می تواند ژنتیک باشد
اگرچه عوامل محیطی زیادی سبب تیره شدن پوست زیر چشمها میشوند، اما ژنتیک هم در بروز این حالت نقش بسزایی دارد.
در یک مطالعهای که در سال ۲۰۱۵ در مجله پزشکی برزیلی به نام آنیاس برازیلیروس دی چاپ شد، تاثیر عوامل فیزیولوژیک و سبک زندگی مردم برزیل بر روی کبودی زیر چشم و شدت آن مورد بررسی قرار گرفت.
محققان در این مطالعه به این نتیجه رسیدند که پیشینه خانوادگی مهمترین دلیل کبودی زیر چشم است. همچنین مشخص شد که در بین شرکت کنندگان میانگین سنی برای بروز تیرگی در زیر چشم، ۲۴ سال میباشد.
به دو علت ژنتیک میتواند علت کبودی زیر چشم ها باشد:
-
میزان کلاژن سازی در پوست وابسته به ژنتیک است
کلاژن پروتئینی در بدن است که در حفظ خاصیت ارتجاعی پوست و کاهش بروز چین و چروکها نقش اساسی دارد.
-
ژنتیک میزان تولید ملانین در پوست را تعیین می کند
ملانین به عنوان رنگدانه قهوهای تیره یا سیاه شناخته میشود و به مو و پوست ما رنگ میدهد. تجمع ملانین میتواند علت کبودی زیر چشم و یا حتی لکههای تیره روی پوست باشد. این حالت هایپرپیگمنتاسیون ژنتیکی نام دارد و به کمک متخصص پوست قابل درمان است.
۵) کم خونی و کمبود آهن
کم خونی نوعی بیماری است که علت آن کمبود گلبولهای قرمز در خون میباشد. گلبولهای قرمز برای ساخته شدن نیاز به آهن دارند. بنابراین معمولا دلیل کم خونی، عدم وجود آهن در رژیم غذایی است.
طبق توضیحات دکتر گرین، در بدن فردی که کم خونی دارد، گلبولهای قرمز تعدادشان کم است و در نتیجه نمیتوانند اکسیژن مورد نیاز بافتها از جمله زیر چشم را تامین کنند.
در چنین افرادی دلیل کبودی زیر چشم می تواند عدم اکسیژن رسانی کافی به بافت زیر چشم باشد.
در مطالعهای که در سال ۲۰۱۴ در مجله درماتولوژی هندی به چاپ رسید، ۲۰۰ نفر که دارای تیرگی در زیر چشمان خود بودند مورد آزمایش و بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتیجه حاصل از این مطالعه تقریبا نصفی از این افراد دارای کمبود آهن در خونشان و در نتیجه کم خونی بودند.
اگرچه درمان کم خونی به طور کامل کبودی زیر چشم را از بین نمیبرد، اما در همین مطالعه مشخص شد که درمان کم خونی در بسیاری از افراد منجر به کاهش سیاهی زیر چشمها میشود.
علائم کم خونی عبارتند از:
- خستگی
- سرگیجه
- رنگ پریدگی پوست
اگر این علائم را دارید و احتمال میدهید که دلیل کبودی زیر چشم در شما کم خونی است، برای درمان آن حتما به پزشک مراجعه کنید. احتمالا پزشک برای حل این مشکل به شما مکمل آهن تجویز میکند.
داشتن یک رژیم غذایی سالم و خوردن غذاهای سرشار از آهن مانند اسفناج، لوبیا و غذاهای دریایی میتواند از کم خونی جلوگیری و یا حتی آن را درمان کند. همچنین استفاده از کرم دور چشم حاوی کافئین نیز در رفع این مشکل بسیار تاثیرگذار است زیرا کافئین سبب افزایش گردش خون در زیر پوست میشود. بدین منظور میتوانید از سرم کافئین دور چشم اوردینری استفاده نمایید.
فکر می کنید کدام یک از عوامل گفته شده علت کبودی زیر چشمان شما هستند؟
تجربه خود را با ما در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.
ممنون که تا پایان این مطلب با ما همراه بودید.
منبع: Insider